Wishlist: Vintage poederdoosje

Retromantisch vintage powder retro compact kigu floral gold spiegel zakspiegel bloemen spiegeltje

Op Pinterest kwam ik een poederdoosje van KIGU tegen en twee seconden later was ik vol enthousiasme een Pinterest board aan het vullen met de mooiste Art Deco poederdoosjes. En.. bestelde ik er een! Waarom had ik me hier niet eerder in verdiept? Hier een geschiedenislesje:

Van schande tot glamour

Vroeger was het een schande: je opmaken in het openbaar. De eerste ‘poederdoosjes’ waren verstopt in accessoires, zoals wandelstokken, sieraden of hoedspelden… Even wat anders dan onze uitgebreide makeup-sessies in de trein – for everyone to see. šŸ˜‰ Gelukkig kregen vrouwen vanaf de jaren ’20 meer sociale vrijheden en werd het optutten in het openbaar steeds gebruikelijker. De poederdoosjes werden mooier vormgegeven en jonge vrouwen pakten steeds vaker hun prachtig versierde poederdoosjes erbij, tot ontzet van de oudere generatie. Vanaf de jaren ’50 nam de populariteit van wegwerp makeup-artikelen toe, waardoor de verkoop van de poederdoosjes begon af te nemen. Jammer! Al geeft dat vintage poederdoosjes wel dat heerlijke glamour-gevoel.

Prachtige poederdoosjes

Dat vintage glamour gevoel is wat me zo aanspreekt bij deze prachtige doosjes. Dit zijn de pareltjes die ik heb gepind. Kun jij raden welke ik besteld heb?


Volg het bord Powder compacts van Rowan op Pinterest.

Wat vind jij van vintage poederdoosjes?

Share:

4 Reacties

 1. 23/03/16 / 09:34

  Oh, wat is dit mooi zeg! Nooit geweten dat het een schande was om je in het openbaar op te maken. Ik doe regelmatig mijn lipstick in de trein.. oeps haha.

 2. 04/04/16 / 10:45

  Die derde is echt heel tof. Ik gebruik zelf een ‘nieuwerwetse’ maar je hebt me zeker op een leuk idee gebracht!

 3. Linde
  07/04/16 / 23:40

  Hoi Rowan!
  Via de collab video met Sonja kwam ik bij jou terecht. Wat een leuk artikel over vintage poederdoosjes! Hou ik ook heel erg van. Op de vorige verzamelaarsjaarbeurs heb ik mijn eerste poederdoosje gekocht bij een vrouw die een enorme collectie had, was zo moeilijk om te kiezen!
  Die video met Sonja was echt leuk trouwens, gaaf die rode jas! Ik ga je blog volgen šŸ™‚
  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *